Wacht! Eerst een foto!

Wacht! Eerst een foto!

Wat is er mis met de gerechten?? Je vraagt het je tegenwoordig als bedienend restaurantpersoneel af, als er door de gasten géén foto’s van het eten worden gemaakt. Een foto schieten en op het web posten ipv bidden voor het eten. Een foto bewijst meer waarheid dan bidden, maar of je de www-wereld er altijd een plezier mee doet? Miljoenen foodfoto’s zijn de afgelopen decennia, het sociale media tijdperk, de vluchtige beeldschermen gepasseerd.

Mooi als ze inspirerend en eetlust opwekkend zijn, daar word ik blij van. Helaas zijn ze vaker lelijk en onsmakelijk. Ik vraag me regelmatig af, waarom je in godsnaam een overbelichte telefoonfoto van een portie half verbrande spareribs op het wereldwijde web wil delen. Wie wil dat zien? Je bewijst ermee dat je naast het gemis aan smaak ook geen visie op mooi eten hebt.

Doe moeite om het smakelijk te laten lijken, als je het dan toch wil delen. Mooi eten wordt als lekkerder ervaren, al zijn het twee borden met dezelfde ingrediënten. Tis gebleken, uit onderzoek. Op internet laat je het échte leven niet zien, toch? Een klein deel scherp en flink wat blur, mooie kleurcontrasten en glimmende ingrediënten, een zichtbaar krokant laagje kan doen watertanden, heerlijk! En zet die flitser uit! Meestal mooier met een beetje zonlicht, plaats er een wit servet of snijplank schuin tegenover om het licht iets te weerkaatsen en je doet de wereld een plezier. Laat begeleidende teksten als ‘heerlijk op terras’ of ‘lekker op balcon’ maar zitten, voegt niets toe.

Als het een mooi gerecht is, kijk en geniet, herken de aandacht en liefde, ruik de aroma’s, proef de toewijding. Zie en proef je in het gerecht niets moois, laat die foto dan maar zitten. Leg je telefoon weg, geniet van het uitzicht en geef je tafelgenoot en de wijn alle aandacht. Je bent wat je eet, luidt een aloude uitspraak, laten we dat qua ‘socialmediakijkeenswatikeet’, niet té letterlijk nemen.

Geen reacties