Waarom nog blank?

Waarom nog blank?

Witte lof, champignons, asperges, bloem en suiker zijn voedingsmiddelen die werden ontworpen in een tijdperk waarin geraffineerde, bleke producten een teken van welvaart betekenden. Veelal onzinnig, onnodig en gebaseerd op een gewoonte van twee eeuwen geleden. Inmiddels weten dat door het kweken in het donker en raffineren van producten veel ‘gezonde’ onderdelen met het proces verloren gaan.

Waarom zou je de scheuten van de aspergeplant onder een berg zand laten groeien, terwijl ze boven de grond zonlicht krijgen, prachtig groen worden en niet geschild hoeven worden. Blanke champignons en witlof, ook producten die geen zonnestraal zullen ontvangen. Onder invloed van zon krijgen ze kleur en veranderen ze qua smaak van karakter.

Witte suiker en honing dan. Wel eens rauwe, onbewerkte bijenhoning geproefd? De smaak is intenser dan suiker en heerlijk bloemig. Een prachtig natuurproduct met mooie eigenschappen. Voor honing heb je minder nodig om dezelfde zoetbeleving te krijgen dan met suiker. Honing bevat ook nog vitamines, mineralen, sporen elementen en enzymen als: glucoseoxidase, katalase, diastase en invertase. Het is completer. Het grootste probleem van geraffineerd voedsel is dat de goede stoffen er tijdens het raffineren uit worden gehaald en andere stoffen aan toegevoegd worden zodat het bijvoorbeeld luchtiger wordt en langer meegaat. Het zijn veelal “lege calorieen”. Je eet een hoop calorieën waar je lichaam weinig aan heeft. Soms worden er weer vitamines en mineralen aan toegevoegd zodat ze het kunnen promoten als gezond. Geraffineerd voedsel staat tenslotte bekent om het feit dat het hand in hand gaan met tekorten. Het is echter nog niet duidelijk of de chemische versies van vitaminen even goed werken als de natuurlijk versies die ze eruit gehaald hebben. Men weet wel dat toegevoegde vezels niet zo goed zijn als natuurlijke.

Ik heb helaas ook meer lichaamsgewicht dan ideaal. Maar ben bijna 50, loop de 10 km nog binnen een uur, ben zelden ziek en voel me, met uitzondering van zaterdagochtend, redelijk fit. Als het gaat om calorieën eet ik wellicht teveel van al dat mooie. Op een zonnige namiddag een vers gebakken volkorenbol met roomboter, boerenkaas, honing, verse groene sla, plakken tomaat en een glas koele rode wijn, ben er dol op. Laat al dat zogenaamd mooi geraffineerde maar liggen in de schappen, koop volwaardige ingrediënten, maak plezier in je keuken en eet compleet…

Vind jij er iets van? Reageer en vertel!

Geen reacties