Voor onze oudjes

Voor onze oudjes

Tante Rozemarijn

De klok tikt genadeloos door maar over mijn leeftijd heb ik me nooit zorgen gemaakt. Leeftijd is maar een getal en je bent zo oud als je je voelt, om maar een inkopper te melden. Beïnvloeden kun je het niet, so why worry.. Mijn ouders zijn de 70 gepasseerd, ik ben bijna 50 en m’n kinderen zijn meerderjarig. Dat maakt mij een man op middelbare leeftijd met andere ambities dan 30 jaar geleden. Wetende dat de fysieke en geestelijke aftakeling in gang is gezet. Leesbril bijvoorbeeld, ik moet er binnenkort aan toegeven.. Een mooie fase om me toch eens te bekommeren over mijn voorland. Over nog eens 30 jaar ben ik dus bijna 80, mocht ik het halen..

Het is slecht gesteld met de aandacht en zorg voor 80 plussers in Nederland. Ik lees over problemen in de thuiszorg, verpleegsters die met een stopwatch hun taken moeten verrichten om de gewenste aantallen te behalen en daar bovenop vooral hun administratie moeten bijhouden. De facturatie moet wel kloppen natuurlijk. In veel landen worden de oudjes verzorgd door hun kinderen, werken ze zelfs mee in het huishouden. In Nederland is dat minder gewoon, zijn we individualistischer. Tijdens mijn ‘Tante Rozemarijn’ avonden schuift regelmatig Tante Truus aan. Ze is uit 1927 en vertelde me hoe dankbaar ze is voor het leven. Hoe ze toeleeft naar zo’n avond samen eten, en geniet, van de aandacht. Ik geniet van de aandacht die zij teruggeeft en luister graag hoe ze uitleg geeft over haar leven nu. De positieve houding, de kracht. En wat een kleine moeite is dan het voor mij is om te koken, een drankje in te schenken en wat aandacht te geven. Ik ben Jeroen Verduin dankbaar dat hij z’n oma regelmatig meeneemt, zij is dé doelgroep en vooral een prachtig mens. Ik heb de Stichting Tante Rozemarijn opgericht om ‘iets’ te doen tegen de vereenzaming van senioren in Nederland, met het koken als middel daartoe. Het past goed in mijn missie om het plezier in koken maximaal te verspreiden. Vandaar ook dat de stichting een aandeel heeft gekregen in Kookkado BV. Een deel van de opbrengst zal gaan naar onze oudjes. Ik hoop dat één van m’n vrienden uit de club die regelmatig bij me aanschuift het initiatief oppakt en hetzelfde doet. Al is het maar voor één keer. Beetje koken, drankje inschenken en aandacht geven, meer is niet nodig. Toch Martine? Wilma? 😉

In het afgelopen half jaar heb ik voldoende geld ingezameld om de oprichtingskosten van stichting en de ontwikkeling van een professionele website te dekken. In de stichting heb ik mijn fijne vriendinnen Claudia van Driel en Ageeth Bakker bereid gevonden om met mij plaats te nemen aan de bestuurstafel. De eerste vergadering heeft plaats gevonden, plannen zijn gesmeed! Op de website kun je straks bijvoorbeeld je eigen evenement aanmaken, een product aanbieden en je vrienden uitnodigen. In 2017 zal de eerste Nationale Tante Rozemarijndag plaatsvinden en in verschillende kookstudio’s in Nederland gaan jonkies en oudjes samen de keuken in. Wanneer en waar is nog nader te bepalen. Mede door onze oudjes heb ik nu een mooi leven, waar ik met een kleine, maandelijkse inspanning een paar oudjes een mooie avond voor teruggeef. Dankbaar werk, leuk om te doen, en zeg nou zelf, van lekker eten in een fijne sfeer wordt toch iedereen blij..

Tante Rozemarijn

Wil jij op de hoogte blijven? Check www.tanterozemarijn.nl

KVK Tante Rozemarijn

Geen reacties