Tijdens mijn culinaire belevenissen in de afgelopen dertig jaar heb ik honderden recepten gelezen, gekookt, gefotografeerd, geprint, geschreven, herschreven en vernietigd..
Op internet, in magazines en kookboeken zijn miljoenen recepten te vinden. Ervaring leert dat voor het duidelijk omschrijven van zo’n kookinstructie enig voorstellingsvermogen gewenst is. Een foto of video ter begeleiding helpt daarbij.
Voor een ieder die van plan is zijn culinaire uitspattingen te publiceren, hierbij mijn tien geboden der receptuur:
1. De titel van een recept bevat geen subjectieve aanduiding als ‘heerlijke’ of ‘lekkere’.
(Dat maakt degene die het eet namelijk zelf wel uit!!)
2. Een recept wordt standaard voor vier personen omschreven. (Natuurlijk heb jij ooit
wel eens voor meer gasten gekookt, nou en!!)
3. In de ingrediëntenlijst worden geen handelingen genoemd. (Welke luiwammes
koopt er gesnipperde ui, aubergine in blokjes of gehakte peterselie? Jij toch niet,
hoop ik!!)
4. De ingrediënten uit de ingrediëntenlijst worden ook allen genoemd in de
bereidingswijze. (Raar om bijvoorbeeld 3 tenen knoflook over te houden, tis geen
IKEA kast!!)
5. De bereidingswijze wordt in stappen in commandostijl omschreven: 1, pak.. 2, roer
3, meng etc.. Wanneer een tijd overbrugd moet worden, volgt er altijd een nieuwe
stap. (Dus niet aan één gesloten blokken tekst, hoe weet je tijdens het koken
anders in godsnaam waar je gebleven bent??)
6. De ingrediënten in volgorde van bereiding in de ingrediëntenlijst noteren.
(aangezien de gemiddelde kooknerd al snel het overzicht kwijt is..)
7. De hoeveelheden worden genoemd in universele, afgekorte maat eenheden. (ml, g,
L, kg, etc..) (en als je niet meer weet hoe het zit, ga terug naar de lagere school
verrekte analfabeet!!)
8. Geef aan het eind van de bereidingswijze een tip over het kritieke punt in de
bereidingswijze. (Een recept schrijf je om een ander te helpen, toch niet voor
jezelf!!)
9. Omschrijf in de bereidingswijze hoe je kunt testen of de juiste gaarheid is bereikt.
(bereidingstijd is een uitgangspunt, altijd controleren! Koken is geen wiskunde!!)
10.Maak een mooie foto van het resultaat. (niet van internet jatten!!)
En vooral lieve mensen, zorg voor een ontspannen sfeer, kook met aandacht voor
ingrediënten en je gasten..