Het hier en nu
Bij de invulling van mijn tijdelijke rol als Chef-Kok bij Van der Valk Hotel Restaurant Amersfoort A1 heb ik kennis mogen maken met een grote groep verschillende koks van verschillend garnituur, om het in keukenterm uit te drukken. Bij binnenkomst op mijn eerste werkdag herkende ik een aantal oud leerlingen van me, Davo en Jesse. Twee bikkels die inmiddels veel weten over de processen in de keuken van dit dynamische bedrijf. Jongens waar ik nu kennis van opdoe, vier jaar geleden was dat andersom. Ook een grote groep ZZP-ers passeerden de revue. Te vaak met praatjes over hun CV en te weinig met besef van het belang van het hier en nu.
De kok die mij positief het meest heeft verrast in dit avontuur is Mouro. Als je als 17 jarige Senegalees uit een gezin van negen broers, drie zussen en ongeveer vijftig half broers en zussen(zijn vader is een belangrijk Imam en mag meerdere vrouwen hebben), in je eentje de boot pakt naar Europa. Via Portugal naar Nederland reist, via verblijf in verschillende AZC’s besluit om als afwasser te solliciteren, je inmiddels de taal spreekt en je eigen partie in de keuken kunt draaien, dan ben je sowieso een held!
Mouro, jij bent mijn Keukenheld!