De ster van Amersfoort

De ster van Amersfoort

Vorige week kreeg ik van mijn lieve Sandra een diner aangeboden bij Blok’s restaurant in Amersfoort. Het was maandag, een dag waarop menig horeca ondernemer zijn rustdag plant. Dat geldt niet voor Blok’s restaurant, en dat kwam goed uit! Van amuse van gefrituurd brood met een eidooier van sinaasappel tot kabeljauw in citroen met hartig ijs, het was in drie woorden, fan-tas-tisch! Marco en Ingeborgh Blok bezorgden ons een topavond. Ook gastheer Leon met een goed verhaal over iedere passende wijn bij de gerechten was een prettige aanvulling. De discipline, het origineel blijven, het kokend ondernemen, het gastronomische spel, genietend aanschouwde ik het vakmanschap.

In 2013 kreeg Blok’s zijn welverdiende Michelin ster en is sindsdien het enige restaurant in Amersfoort die deze kwalificatie verdient volgens de bandenfabrikant.

Contrasten

In ieder gerecht waren verschillende kleuren, structuren en smaken gecombineerd. Van fluweel zacht met krokant crispy naar zachtzoet met citruszuur. Met respect kijk ik naar de rij met bonnen in de keuken, de details, de dynamiek, het gastheerschap en de professionaliteit. Tegen het einde met beiden nog even gekletst over fietsen, een passie die we delen. Dat onderdeel, die extra aandacht, daarmee maken ze ook het verschil. Ik heb tijdens mijn twintig jarige kookstudio periode honderden verhaaltjes gehoord over de buitenkeuken van het Franse vakantiehuis tot de vraag over een saus die men ergens geproefd had, en of ik het recept had, vermoeiend soms. Nu waardeer ik zo’n persoonlijk moment vanaf de gastzijde.

FullSizeRender (7)FullSizeRender (8)FullSizeRender (10)FullSizeRender (9)

Het terras aan de overkant

Contrasten waren er ook tussen het beeld rechts en links van mij. Rechts de keuken waarin Marco Blok met gepassioneerde crew de mooiste gerechten samenstelt en links van mij aan de overkant, een restaurant eigenaar die op het terras voor zijn lege zaak met zijn mobieltje zit te spelen. De setting, mijn gezelschap, de beelden, alles klopte die maandagavond.

IMG_1554        IMG_1552

 

Pim Haaksman Kookkado.nl

Geen reacties