Aubergine, ze ziet er mooi uit, maar verder weinig inhoud..

Aubergine, ze ziet er mooi uit, maar verder weinig inhoud..

Als er ooit een schoonheidswedstrijd voor groenten zou worden gehouden, zou de aubergine ongetwijfeld de rode loper betreden met de allure van een filmster. Met haar strakke, glanzende paarse jas en sierlijke, slanke vorm is ze de onbetwiste diva in het groenteschap. Maar laat je niet misleiden door haar schitterende uiterlijk, want deze dame vraagt meer aandacht dan een peuter met een suikerkick.

De aubergine is niet voor de culinaire groentjes onder ons. Ze is als een high-maintenance model dat weigert om te werken onder minder dan perfecte omstandigheden. Denk je eraan om haar simpelweg te snijden en in de pan te gooien? Vergeet het maar! Ze zal al het vet absorberen als een spons – en laten we eerlijk zijn, wie heeft er tegenwoordig nog zoveel echte goede olie op voorraad?

En dan hebben we het nog niet eens over de bereiding gehad. Deze dame heeft een complex karakter. Zonder de juiste specerijen en behandeling is ze ronduit saai en smakeloos. Een beetje zoals die prachtige maar oh-zo-lege poppige verschijning in de club die wel weet hoe ze alle ogen op zich gericht krijgt, maar verder niet veel te bieden heeft.

Kortom, de aubergine is een ware test van je culinaire kunnen. Grillen, marineren, bakken, branden(helemaal hip), smoren en dan met azijntjes, specerijen, kruiden en nog meer van dat bewerken, dan kan het iets worden. Ze ziet er misschien uit alsof ze klaar is voor een close-up op de cover van een glossy magazine, maar zonder een goede chef achter de kachel kun je haar beter laten liggen. Ze is, zoals sommigen zouden zeggen, alles vorm en weinig inhoud. Dus tenzij je zin hebt in een uitdaging, of toevallig een keukenprins(es) bent, is deze groente wellicht meer een kijkobject dan een eetobject. Bewonder haar op afstand, maar laat het koken over aan de ware hobbykoks en professionals!

Pim Haaksman

Geen reacties

Plaats een reactie

Je e-mail wordt nooit gepubliceerd of gedeeld.