10 Tips voor een geslaagd kerstdiner

10 Tips voor een geslaagd kerstdiner

Dé periode om samen te genieten van lekker eten en elkaars gezelschap is natuurlijk kerstmis. Buiten is het koud, we sluiten het jaar bijna af en menig familie zit bijeen om tijdens de traditie rondom de kerstboom elkaar een mooi moment te gunnen. Ben jij de gastheer dit jaar? Dan is het fijn als je zelf ook mee kunt genieten, daarom heb ik hier een aantal tips voor je:

1: Schrijf een werkschema. Ben jij zelf verantwoordelijk voor de bereiding van het gehele menu. Schrijf dan uit wat je in welke volgorde moet doen, zo behoud je overzicht. Begin met het moeilijkste!

2: Kook altijd één menugang vooruit. Als je het voorgerecht serveert staat het tussengerecht al klaar. Zo hou je rust en overzicht.

3: Bereid geen gerechten die je nooit eerder hebt gekookt. Wanneer je iets bereid wat je kent, dan weet je waar de kritieke punten in de bereiding zitten.

4: Gebruik je oven. Gerechten die je in de oven bereid zijn vaak makkelijker te handelen dan alles wat je in de pannen op het vuur zet. Lange bereidingen bij lage temperatuur zijn de trend van het moment.

5: Breng het met enthousiasme. Wanneer je met overtuiging jouw gerecht presenteert zullen je gasten het anders ervaren dan wanneer je dit vol twijfel doet. Hou er rekening mee dat de beleving rondom eten veel impact heeft op de ervaring van je gast.

6: Blijf niet zitten. In beweging komen geeft nieuwe energie tussen de gangen door. Van plaats verwisselen, pauze nemen, assisteren kan de sfeer positief beïnvloeden.

7: Gebruik warm serviesgoed. Als je de mogelijkheid hebt, verwarm je servies dan voor. Dit geeft je meer tijd voor een mooie opmaak en je gasten eten de gerechten dan op de juiste temperatuur.

8: Leuk als je een speech geeft maar bespreek geen zwaar emotionele onderwerpen aan de eettafel, dit kan leiden tot een ‘Brok in de keel’, wat de eetlust bederft.

9: Proef wat je serveert! Je geeft je gerechten pas door als jij ze lekker vindt! Kook je jouw gerecht uit een kookboek van een topchef dan is dat nog geen garantie voor succes. Een recept is slechts een advies, jij maakt de smaak.

10: De reden dat gasten bij een restaurant terugkomen omdat het eten zo lekker is, is maar 30%. De rest heeft te maken met de sfeer, herkenning, inrichting, geluid, temperatuur, etc. Dus als jij er lol in hebt en relaxt aan tafel mee kunt eten, verhoogt de kans dat je gasten ook genieten. Want onthoud: Een geslaagd diner, begint met plezier in de keuken.

Fijne dagen! (Tip: Recepten What’s Cooking?)

Pim Haaksman
www.kookkado.nl

Geen reacties