Tien regels voor een goed recept

Tien regels voor een goed recept

Cookbook and kitchenware

Tijdens mijn culinaire belevenissen in de afgelopen dertig jaar heb ik honderden recepten gelezen, gekookt, gefotografeerd, geprint, geschreven, herschreven en vernietigd..

Op internet, in magazines en kookboeken zijn miljoenen recepten te vinden. Ervaring leert dat voor het duidelijk omschrijven van zo’n kookinstructie enig voorstellingsvermogen gewenst is. Een foto of video ter begeleiding helpt daarbij.

Voor een ieder die van plan is zijn culinaire uitspattingen te publiceren, hierbij mijn tien geboden der receptuur:

1. De titel van een recept bevat geen subjectieve aanduiding als ‘heerlijke’ of ‘lekkere’.
(Dat maakt degene die het eet namelijk zelf wel uit!!)

2. Een recept wordt standaard voor vier personen omschreven. (Natuurlijk heb jij ooit
wel eens voor meer gasten gekookt, nou en!!)

3. In de ingrediëntenlijst worden geen handelingen genoemd. (Welke luiwammes
koopt er gesnipperde ui, aubergine in blokjes of gehakte peterselie? Jij toch niet,
hoop ik!!)

4. De ingrediënten uit de ingrediëntenlijst worden ook allen genoemd in de
bereidingswijze. (Raar om bijvoorbeeld 3 tenen knoflook over te houden, tis geen
IKEA kast!!)

5. De bereidingswijze wordt in stappen in commandostijl omschreven: 1, pak.. 2, roer
3, meng etc.. Wanneer een tijd overbrugd moet worden, volgt er altijd een nieuwe
stap. (Dus niet aan één gesloten blokken tekst, hoe weet je tijdens het koken
anders in godsnaam waar je gebleven bent??)

6. De ingrediënten in volgorde van bereiding in de ingrediëntenlijst noteren.
(aangezien de gemiddelde kooknerd al snel het overzicht kwijt is..)

7. De hoeveelheden worden genoemd in universele, afgekorte maat eenheden. (ml, g,
L, kg, etc..) (en als je niet meer weet hoe het zit, ga terug naar de lagere school
verrekte analfabeet!!)

8. Geef aan het eind van de bereidingswijze een tip over het kritieke punt in de
bereidingswijze. (Een recept schrijf je om een ander te helpen, toch niet voor
jezelf!!)

9. Omschrijf in de bereidingswijze hoe je kunt testen of de juiste gaarheid is bereikt.
(bereidingstijd is een uitgangspunt, altijd controleren! Koken is geen wiskunde!!)

10.Maak een mooie foto van het resultaat. (niet van internet jatten!!)

En vooral lieve mensen, zorg voor een ontspannen sfeer, kook met aandacht voor
ingrediënten en je gasten..

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

3 Reacties

  • Jaap Boer says:

    15 september 2014 at 17:17

    Helemaal mee eens!!

  • Henk van der Stelt says:

    15 september 2014 at 18:30

    Amen

  • Folderbode says:

    15 juni 2018 at 18:58

    Yes zeker terechte punten voor een recept. Mensen willen ook heel graag de juiste ingerdiënten vinden en tegelijk nog eens tegen een geslaagde prijs. Recent een site ontdekt waar je alle supermarkt folders kan bekijken op één plek. Ik winkel bijvoorbeeld heel veel bij Coop dus dan bezoek ik gewoon de folder van de week (hier te vinden: https://www.folderbode.nl/coop/folder-coop-vanaf-maandag-11-06-2018/). Dit doe ik altijd wanneer ik een recept wil gaan maken. Kan je soms heel wat mee uitsparen!

Plaats een reactie

Je e-mail wordt nooit gepubliceerd of gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *