Krulkool

Krulkool

Klinkt als

Boerenkool, of krulkool zoals de Belgen het noemen, is tegenwoordig een superfood! Wat de criteria van superfood zijn weet ik nog steeds niet, maar het klinkt lekker, iets met voedzaamheid denk ik. De groente bevat vitamines K, A en C en mineralen zoals calcium, fosfor en ijzer. In Groot-Brittannië is de vraag naar boerenkool met tientallen procenten gestegen afgelopen tijd omdat beroemdheden Gwyneth Paltrow en Chef Hugh Fearnley-Whittingstall het aanprijzen.

Boeren typetjes kool
Struikboerenkool vormt een vrij lange stengel en wordt van begin september tot februari geoogst voor de verse consumptie. In maart gaan de planten doorschieten en ze komen daarna in bloei. Voor de herfstteelt wordt er begin mei tot begin juni gezaaid en van half juni tot half juli uitgeplant. Voor de winterteelt wordt er begin juni tot begin juli gezaaid en van half juli tot begin augustus geplant op ca. 50 cm. tussenruimte.

Dwergboerenkool wordt voor de industrie geteeld en geoogst van half september tot begin november, omdat deze boerenkool niet tegen vorst kan. Dwergboerenkool mag geen lange stengel maken, omdat de boerenkool afgemaaid wordt. Ook moeten de bladeren dunne stelen en een dunne middennerf hebben. Daarom worden hier rassen gebruikt die min of meer een rozet vormen. Bij dwergboerenkool is er alleen een herfstteelt. Er wordt ter plaatse van half juni tot eind juli gezaaid met een rijafstand van 25 cm.

Paarse boerenkool(Red Bor) heeft dezelfde eigenschappen als de groene variant, alleen de kleur is afwijkend. Je zaait van maart tot juni om de eerste oogst al vanaf eind november en december achter de kiezen te hebben zitten. De plant is goed winterhard en heeft nauwelijks problemen met langdurige koude periodes. Meer nog: hoe kouder het buiten wordt, hoe donkerder de bladeren worden. Boerenkool is net zoals vele andere kooltjes tweejarig. Dat betekent dat je oogst in het eerste jaar en het jaar daarop bloemen ziet tevoorschijn komen om nakomelingen te garanderen.

Mooi woord: ‘Lifestyle’
Lifestyle fashion hipzijnde trendsetvolgende happygirl Karenz maakte er Gnocchi mee(lelijk die geraspte kaas uit een zakje), zie: karenz.nl/recept-gnocchi-met-romige-paarse-boerenkool

Boer
Of de boer de boerenkool zo speciaal vindt vroeg ik aan JanKees van Baardewijk, oprichter van het geweldige initiatief(ik ben fan) Puurdichtbij.nl. Hij zei: “Met of zonder stronk, biokeurmerk of zelfs paars. In sommige kringen blijkt boerenkool ineens hip en ik hoorde zelfs dat mensen het rauw gingen eten. Mmm, dat zouden wij thuis niet zo snel doen. Pas wanneer er hitte over is gegaan, wordt het voor mij iets waar ik moeilijk vanaf blijven. Stamppot is bekend, maar wat denk je van een heerlijke ovenschotel met o.a. kaas en met een heerlijk kruimige aardappel, zoals de Raja of de Eigenheimer, heurluk!”.

Natuurlijk geneest ‘t!
En dan zijn er verschillende artikelen over de ‘geneeskracht’ van boerenkool, zo hé, verwacht je niet! De dokter schreef er online het volgende over: dokteronline.com/blog/geneeskracht-uit-eigen-keuken/Boerenkool,

Geef boerenkool de aandacht die het verdient en proef je gerecht voor je het op tafel zet. Verzin er een mooi verhaal bij wat niet waar hoeft te zijn, als het maar lekker klinkt. Stamppot paarse krulkool klinkt sowieso raar. Check mijn boerenkool met gepocheerd ei op toast hier: https://www.youtube.com/watch?v=SxTLX9wbN7E&t=2s

Pim Haaksman
Kookkado.nl

Geen reacties